Dokončen projekt pro efektivní a šetrný svoz komunálního odpadu

Led 11, 2019

IT Cluster a Služby města Orlové (SMO) po dvou letech společně dokončili projekt vývoje a testování systému pro efektivní a šetrný svoz komunálního odpadu. 

V praxi to funguje následovně… Popelářské vozy jsou vybaveny technologií, která po zavěšení kontejneru „přečte“ jeho přesnou váhu, zaznamená o který kontejner jde a kde se nachází. Údaje pak nový systém ihned odešle do sídla firmy, kde se vše okamžitě ukládá a vyhodnocuje. Celý proces se děje během běžného vysypávání nádoby, pro obsluhu svozového vozu to tedy neznamená žádné úkony navíc.

Údaje z praxe? Ušetřeno!

Systém byl vyzkoušen na dvou vozech a ušetřil tak přibližně deset procent z běžně najetých kilometrů. „Na dvou vozech to představuje úsporu kolem čtyř tisíc kilometrů za rok,“ podotýká Richard Kočí, manažer komunálních služeb SMO Orlová. Podobné systémy se sice jinde v Evropě již vyrábějí, jejich cena se ale u známých výrobců pohybuje v násobcích ceny systému, který vyvinul IT Cluster.  Samo SMO tak plánuje, že během prvního pololetí letošního roku vybaví všechny popelnice a kontejnery identifikačním čipem a v dalších měsících příštího roku začne publikovat data.

 

Zdroj:https://karvinsky.denik.cz/galerie/popelari-z-orlove-2019.html?photo=1&back=1877610376-3189-72

 

 

 

IT Cluster, z.s.

 

Svou koncepcí naše sdružení spojuje vzdělávací instituce a podnikatelské subjekty, především z oblasti ICT, do celku, jehož posláním je zajistit přípravu lidských zdrojů, vytvořit potenciál pro řešení inovačních projektů a zajistit společné aktivity v oblasti marketingu.

Zobrazit zásady cookies

 

Partneři

 

Moravskoslezský kraj

Krajská hospodářská komora MSK

Město Ostrava

Agentura pro regionální rozvoj

IT4Innovations

 

Projekty

 

 

Kontaktujte nás

 

IT Cluster, z.s.
Novoveská 1139/22
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

+420 724 504 926

marketing@itcluster.cz