Umělá inteligence patří i mezi maloobchodní regály

Kvě 20, 2021

Rozpoznávání fotografií díky umělé inteligenci nachází využití i v maloobchodě. Jako součást CRM pomáhá obchodním zástupcům při kontrole sortimentu na prodejnách. KVADOS spojil síly se společností ParallelDots, která patří mezi nejlepší výzkumné skupiny umělé inteligence na světě, a bude ji exklusivně zastupovat na českém a slovenském trhu. Kvadosácké řešení myAVIS® CRM tak nabídne díky využívání AI až 99% přesnost vytěžování pořízených fotografií.

Integrované řešení umožní nahradit ruční práci obchodních zástupců a merchandiserů při kontrole sortimentu na prodejnách. Ti už nemusejí ručně pořizovat data o přítomnosti sortimentu na regálu nebo správném dodržení plánogramu. Data jsou díky snadnému pořízení fotky vytěženy pomocí umělé inteligence a zpracovány pro další použití. Tím se výrazně zkrátí doba nutná pro pořizování údajů na prodejně a tento ušetřený čas je možné využít pro další obchodní a marketingovou podporu produktu.

Základem této inovace je technologie umělé inteligence, která je postavena na algoritmech hlubokého učení, podobných jako při rozpoznávání obličeje na smartphonech. V tomto případě se jedná o detekci produktů v maloobchodních regálech. Na začátku procesu je pořízení kvalitních fotografií výrobků, kdy se díky strojovému učení umělá inteligence „naučí“ poznávat sortiment z různých úhlů. Pak následuje proces trénování neuronové sítě pro vytěžování dat z fotografií. Je nutné vyladit algoritmy tak, aby si uměly poradit například s odlesky, nejasným obrazem či snímáním ze špatného úhlu. Systém se neustále učí a po jeho vyladění se rozpoznávání produktů dostává až k 99% přesnosti. V rutinním provozu je potom systém schopen rychlé adaptace a novou položku sortimentu zaeviduje za 24 hodin.

Jedna fotografie pokryje všechny agendy

Implementací AI přímo do aplikace myAVIS® CRM získává uživatel výkonný nástroj pro svou práci, který jej jednak vede v provedení obchodní návštěvy od její přípravy až po reporting, ale také mu pomůže vyhodnocovat své měřené cíle a reagovat tak na změny. Díky kvalitně zpracovaným reportům vidí manažeři nejen pořízená data, ale také výstupy a mohou reagovat na správné plnění KPI. Pomocí umělé inteligence zvládnou vyhodnocovat definované KPI, které si mohou přizpůsobit na míru. To zahrnuje kontrolu sortimentu, přítomnost na regálu, podíl na regálu, dodržování plánogramu, kontrolu druhotného umístění (akčních stojanů), provedení promo akce či kontrolu umístění a čitelnost cenovek.

Tato technologie je v aplikaci myAVIS® CRM dostupná jako rozšiřující modul s názvem ShelfTRACK AI. Nově bude také k dispozici jako součást speciální edice myAVIS® Shelf AI pro klienty, kteří využívají sice menší rozsah funkcí v procesu práce obchodního zástupce, ale je pro ně důležitý právě monitoring prodejen a regálů pomocí unikátní technologie vytěžování fotografií.

 

IT Cluster, z.s.

 

Svou koncepcí naše sdružení spojuje vzdělávací instituce a podnikatelské subjekty, především z oblasti ICT, do celku, jehož posláním je zajistit přípravu lidských zdrojů, vytvořit potenciál pro řešení inovačních projektů a zajistit společné aktivity v oblasti marketingu.

Zobrazit zásady cookies

 

Partneři

 

Moravskoslezský kraj

Krajská hospodářská komora MSK

Město Ostrava

Agentura pro regionální rozvoj

IT4Innovations

 

Projekty

 

 

Kontaktujte nás

 

IT Cluster, z.s.
Novoveská 1139/22
709 00 Ostrava-Mariánské Hory

+420 724 504 926

marketing@itcluster.cz